Treceți la conținutul principal

Rusia in 1839

Un marchiz francez a vizitat Rusia in 1839, deci undeva inainte de revolutiile de la 1848.

Tipul a fost ingrozit.

Un stat intreg, controlat de sus in jos, in care toata lumea executa ordinele la litera, fara a le putea judeca moral sau interveni. Birocratii sunt politicosi si precisi, dar nu pentru ca asa ar fi ei, ci pentru ca asa a decis tarul, sau cei de sub el.

Rezultatul e ca in tara ai peste tot aparentele civilizatiei, dar nimic din substanta ei. Oamenii care sunt politicosi si precisi pot sa te omoare si sa te lase in sant, daca in secunda asta asa e ordinul. Pentru ca nimic din politete si precizie nu provine din ei, ci din ordin temporar al stapanirii.

Custine a vazut un popor care se supune complet tarului, si o tara in care toate energiile erau folosite pentru ca sa creeze aparenta civilizatiei si impresionarea strainilor.

Flota Rusiei nu facea comert, dar nu era buna nici pentru razboi. Ea exista doar pentru ca tarul sa poata face o parada superba. Milioane de ruble, cheltuite pentru mandrie goala. 

Zice Custine, parada flotei rusesti poate pacali doar pe cineva care nu a vazut vapoarele englezesti navigand pe Tamisa, toate cu un scop in drumul lor. 

De ce poporul rus era multumit cu cheltuielile astea inutile?

1 pentru ca singurele lor mandrii proveneau de la jucariile scumpe ale stapanilor - "ati vazut ce frumos e palatul de vara? A fost construit intr-un singur an!"

2 pentru ca lantul era scurt si orice transgresie era corectata imediat, cu biciul

3 pentru ca prin vointa cumplita a tarului chiar se construiau lucruri care altfel nu ar fi existat. Nimeni nu ar fi facut al doilea oras al tarii la Sankt Petersburg, pe cel mai prost pamant posibil - mlastinile inghetate. Intre 30.000 - 100.000 din cei 540.000 tarani adusi ca sclavi au murit in ele.

Cu alte cuvinte, Custine descrie un popor cu un puternic sentiment de inferioritate, care accepta pierderi foarte mari, minciuna oficiala si viata in frica, pentru ca fara vointa dictatorului nu ar face niciodata nimic.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".