Treceți la conținutul principal

Aranjamente asimetrice

Vorbeam despre patriarhatul inexistent, ala prin care barbatii se organizeaza cumva telepatic, fara sa discute sau sa telefoneze intre ei sau sa se intalneasca undeva, in scopul numai si numai ca sa oprime femeile, timp de mii de ani. 

Vorbeam de el fireste ca sa-l fac de ras, ca seamana foarte mult cu povestile cu reptilieni care controleaza rasa umana, tot de mii de ani.

Unele lucruri au fost cum au fost pentru ca REZOLVAU CHESTII, care in lumea reala erau mult mai importante decat mandria si impartirea notei de plata exact pe din doua. 

Teoria e ca barbatii au oropsit femeile si le-au lipsit de drepturi si acum ele s-au desteptat devenind feministe si patriarhatul desi nu exista este util pentru a denumi sistemul acela din trecut.

Dar muncitorii nu au avut nevoie de un nume pentru sistemul in care ei dadeau salariul pe mana nevestei chiar in ziua in care il primeau, dupa aia primind doar ce era strict necesar. 

Stii ca asta se facea in Anglia, secolul XIX-XX? Era profund nedrept ca nevasta sa decida ce se face cu banii castigati de sot prin munca grea, nu? 

Si a aparut independent si in Rusia sovietica printre proletari, zice Vasile Ernu.

“Barbatul primea bani doar cand avea nevoie, cerea la nevasta si aceasta aproba. Si desigur primea portia zilnica de alcool, fara de care nu putea trai.” (citat aproximativ)

Teoretic in trecut barbatii trebuiau sa fie dominanti, conform teoriei patriarhatului, mai ales in mediul muncitoresc atat de brutal. Ce avem noi aici? Este cumva un matriarhat rau, care confisca banii din mana barbatului care muncea ca un caine de indata ce intra cu ei in casa? (Ideea e la fel de falsa ca patriarhatul, si n-o sa ne coboram la nivelul lor)

Bun. In primul rand nu se verifica regula ca barbatii in trecut aveau un scop de a asupri femeile. Nu e nici macar un aranjament modern de 50-50%. E clar un aranjament asimetric in favoarea femeii. 

Dupa ce munceau in conditii foarte grele, de exemplu in mina in conditii mizerabile, erau epuizati. Dorinta de a compensa si de a se simti rege peste tot timp de cateva ore ii facea sa cheltuie tot cu nechibzuinta la crasma. 

"Familiile unde salariul mergea la nevasta mergeau bine, familiile unde barbatul tinea banii se prabuseau fiindca barbatii tindeau sa devina alcoolici."

Nu inseamna neaparat ca nu aveau vointa.Vointa fiecarui om este limitata, si daca tragi de tine atat de dur in mina nu iti mai ramane multa in rezerva.

De asta s-a infiintat acest aranjament asimetric, pentru ca aducea rezultate care se vedeau in timp cu ochiul liber. Nu erau ei specialisti in psihologie, dar vedeau ca asa merge bine. Noroc ca muncitorii aveau intelepciunea sa puna bunul mers al casniciei deasupra mandriei.

In Anglia s-a facut acest sistem printre muncitori si mineri. Complet independent, a aparut si printre muncitorii din URSS. Nu a existat un matriarhat invizibil care l-a impus. Probleme asemanatoare genereaza solutii asemanatoare. In Romania as fi curios daca nu a aparut pe vremea lui Ceausescu printre minerii din Valea Jiului. Ar fi fost usor de identificat: daca o familie era in stare mai buna decat vecinii, acolo merita intrebat.

Nu exista, sau ma rog nu a existat o necesitate de aranjamente 50-50% in trecut. Pentru ca in trecut conta mai mult supravietuirea, iesirea din saracie, nasterea si cresterea a 6 copii, ca sa poata supravietui macar 2. Aranjamentele asimetrice se faceau pentru ca rezolvau problemele cu adevarat mari. Si le rezolvau.

Bun, si ce a dus atunci la ridicarea nivelului femeilor, locuri de munca pentru femei si aparitia dreptului de vot? 

Avansurile in medicina, scaderea mortalitatii infantile si inventarea aragazelor, a masinii de spalat si a aparatelor casnice. Asta a dus la mai putina absorbire in munca zilnica, si deci la mai mult timp liber. Inclusiv penru barbati. Situatii asemanatoare genereaza solutii asemanatoare.

Dupa cum a spus Jordan B Peterson, nu a existat patriarhat, o vointa a barbatilor de a oropsi femeile, ci erau barbatii si femeile, impreuna, muncind sa razbata. Si cu atat mai rau ca, atunci cand au razbatut, prin descoperiri facute in mare parte de barbati, niste feministe s-au apucat sa isi aroge ca s-a intamplat datorita lor, care au luptat impotriva patriarhatului invizibil. 

Comentarii

  1. "In Romania as fi curios daca nu a aparut pe vremea lui Ceausescu printre minerii din Valea Jiului."

    Se aplica si acum si nu doar printre mineri. :)
    Tocmai ce m-am certat azi dimineata cu nevasta-mea ca sa-mi dea cardul pe care primesc salariul si care e depozitat de regula la ea in poseta. :P

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din ...

"At the mountains of madness" de HP Lovecraft

Lovecraft e in stuatia ciudata in care daca citesti carti in engleza, atunci e clar, el e jumatate din domeniul Horror, iar daca nu, probabil nu ai auzit de el niciodata. "In Muntii Nebuniei" e una din cele mai clare si la obiect povestiri. O echipa de exploratori ajunsi in Antarctica descopera ca gheata s-a topit intr-un loc si un oras ciclopic a iesit la lumina. Zidurile imense nu seamana cu nici o arhitectura cunoscuta. Cu cat patrund mai in interior, cu atat isi dau seama ca nimic din ce e acolo nu e uman. Descopera treptat ca acolo e un oras care exista dinainte de inceputurile vietii pe Terra, cu implicatia ca ei au creat viata pe Terra. Insa si-au consumat energia in lupta cu creaturile create pentru a ii servi, niste chestii imense care puteau fi orice, copia orice, si alti inamici din spatiu le-au dat lovitura finala, ingropandu-i in gheata. Motiv pentru care viata pe Pamant a evoluat mai departe fara interventia lor. Dar acum orasul a iesit la suprafata si ult...

S-a descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii

Teoria era ca barbatii isi asuma mai multe riscuri, merg la razboi, se bat, etc. Chestia asta, pe care o aminteste sii Jordan Peterson, exista, dar nu e factorul decisiv. Un studiu recent a studiat nu doar oamenii, ci si animalele, si a gasit care e legea intregii naturi, si e a naibii de simplu: genetica. Sexul care are doi cromozomi identici intotdeauna traieste mai mult. Daca o gena dintr-un cromozom se strica (de exemplu din cauza batranetii), celula are sanse sa gaseasca informatia necesara in cromozomul identic, care joaca rol de backup. La oameni, femeia are cromozomii XX.  Barbatii au cromozomii XY, si de aceea sunt dezavantajati, imbatranesc si mor mai repede. Chestia e ca la unele animale e invers. De exemplu la gaini, cocosul are cromozomii dubli, iar femela simpli. Si cocosii traiesc mai mult decat gainile, desi sunt mai agitati, se bat mult mai des si au o viata mai violenta. Cei doi cromozomi care se pot repara reciproc inclina mai mult balanta decat toti ...