Treceți la conținutul principal

Aranjamente asimetrice

Vorbeam despre patriarhatul inexistent, ala prin care barbatii se organizeaza cumva telepatic, fara sa discute sau sa telefoneze intre ei sau sa se intalneasca undeva, in scopul numai si numai ca sa oprime femeile, timp de mii de ani. 

Vorbeam de el fireste ca sa-l fac de ras, ca seamana foarte mult cu povestile cu reptilieni care controleaza rasa umana, tot de mii de ani.

Unele lucruri au fost cum au fost pentru ca REZOLVAU CHESTII, care in lumea reala erau mult mai importante decat mandria si impartirea notei de plata exact pe din doua. 

Teoria e ca barbatii au oropsit femeile si le-au lipsit de drepturi si acum ele s-au desteptat devenind feministe si patriarhatul desi nu exista este util pentru a denumi sistemul acela din trecut.

Dar muncitorii nu au avut nevoie de un nume pentru sistemul in care ei dadeau salariul pe mana nevestei chiar in ziua in care il primeau, dupa aia primind doar ce era strict necesar. 

Stii ca asta se facea in Anglia, secolul XIX-XX? Era profund nedrept ca nevasta sa decida ce se face cu banii castigati de sot prin munca grea, nu? 

Si a aparut independent si in Rusia sovietica printre proletari, zice Vasile Ernu.

“Barbatul primea bani doar cand avea nevoie, cerea la nevasta si aceasta aproba. Si desigur primea portia zilnica de alcool, fara de care nu putea trai.” (citat aproximativ)

Teoretic in trecut barbatii trebuiau sa fie dominanti, conform teoriei patriarhatului, mai ales in mediul muncitoresc atat de brutal. Ce avem noi aici? Este cumva un matriarhat rau, care confisca banii din mana barbatului care muncea ca un caine de indata ce intra cu ei in casa? (Ideea e la fel de falsa ca patriarhatul, si n-o sa ne coboram la nivelul lor)

Bun. In primul rand nu se verifica regula ca barbatii in trecut aveau un scop de a asupri femeile. Nu e nici macar un aranjament modern de 50-50%. E clar un aranjament asimetric in favoarea femeii. 

Dupa ce munceau in conditii foarte grele, de exemplu in mina in conditii mizerabile, erau epuizati. Dorinta de a compensa si de a se simti rege peste tot timp de cateva ore ii facea sa cheltuie tot cu nechibzuinta la crasma. 

"Familiile unde salariul mergea la nevasta mergeau bine, familiile unde barbatul tinea banii se prabuseau fiindca barbatii tindeau sa devina alcoolici."

Nu inseamna neaparat ca nu aveau vointa.Vointa fiecarui om este limitata, si daca tragi de tine atat de dur in mina nu iti mai ramane multa in rezerva.

De asta s-a infiintat acest aranjament asimetric, pentru ca aducea rezultate care se vedeau in timp cu ochiul liber. Nu erau ei specialisti in psihologie, dar vedeau ca asa merge bine. Noroc ca muncitorii aveau intelepciunea sa puna bunul mers al casniciei deasupra mandriei.

In Anglia s-a facut acest sistem printre muncitori si mineri. Complet independent, a aparut si printre muncitorii din URSS. Nu a existat un matriarhat invizibil care l-a impus. Probleme asemanatoare genereaza solutii asemanatoare. In Romania as fi curios daca nu a aparut pe vremea lui Ceausescu printre minerii din Valea Jiului. Ar fi fost usor de identificat: daca o familie era in stare mai buna decat vecinii, acolo merita intrebat.

Nu exista, sau ma rog nu a existat o necesitate de aranjamente 50-50% in trecut. Pentru ca in trecut conta mai mult supravietuirea, iesirea din saracie, nasterea si cresterea a 6 copii, ca sa poata supravietui macar 2. Aranjamentele asimetrice se faceau pentru ca rezolvau problemele cu adevarat mari. Si le rezolvau.

Bun, si ce a dus atunci la ridicarea nivelului femeilor, locuri de munca pentru femei si aparitia dreptului de vot? 

Avansurile in medicina, scaderea mortalitatii infantile si inventarea aragazelor, a masinii de spalat si a aparatelor casnice. Asta a dus la mai putina absorbire in munca zilnica, si deci la mai mult timp liber. Inclusiv penru barbati. Situatii asemanatoare genereaza solutii asemanatoare.

Dupa cum a spus Jordan B Peterson, nu a existat patriarhat, o vointa a barbatilor de a oropsi femeile, ci erau barbatii si femeile, impreuna, muncind sa razbata. Si cu atat mai rau ca, atunci cand au razbatut, prin descoperiri facute in mare parte de barbati, niste feministe s-au apucat sa isi aroge ca s-a intamplat datorita lor, care au luptat impotriva patriarhatului invizibil. 

Comentarii

  1. "In Romania as fi curios daca nu a aparut pe vremea lui Ceausescu printre minerii din Valea Jiului."

    Se aplica si acum si nu doar printre mineri. :)
    Tocmai ce m-am certat azi dimineata cu nevasta-mea ca sa-mi dea cardul pe care primesc salariul si care e depozitat de regula la ea in poseta. :P

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".

Timisoara n-a stiut sa profite de capitala culturala europeana

Timisoara este tot anul 2023 capitala culturala europeana.  Jocul este simplu: orasul primeste o gramada mare de bani in anul respectiv, si daca este destept se alege cu ceva permanent, de care beneficiaza si anii viitori. Exemplul clasic e o noua cladire cu o scena mare, pe care se pot organiza evenimente majore, cu un numar urias de spectatori. Un exemplu de oras destept a fost Sibiul lui Klaus Johannis, care si acum culege profitul. Timisoara ar fi avut mare nevoie de asta, pentru ca n-au decat doua sali serioase, Opera si Teatru, si amandoua de capacitate mijlocie. Din pacate timisorenii si-au pierdut sansa sabotandu-se intre ei pe motive de orgolii si politice, asa ca singurele beneficii care le vor ramane dupa 2023 vor fi cateva renovari.